Kiran Desai

Am scris despre :

Despre Kiran Desai:Kiran Desai

A castigat premiul Man Booker (50.000£) in anul 2006 pentru romanul „The Inheritance of Loss”. Este cel de-al doilea roman al autoarei, primul fiind „Hullabaloo in the Guava Orchard „(1998), bine primit de critica. Kiran Desai este nascuta in 1971.

Pana la 14 ani a trait la New Delhi, apoi in SUA. Este fiica Anitei Desai, scriitoare de limba engleza si origine indiana, care pana acum a ratat Premiul Man Booker de trei ori. Este cea mai tanara femeie care a castigat vreodata acest premiu. Despre cartea ei a spus: „E cartea mamei mele tot atat cat e a mea„. Si in alt loc: „Fara blandetea si intelepciunea ei, n-ar fi putut fi scrisa.”

Cartea castigatoare este o carte despre globalizare, multiculturalitate, politica si iubire. Cronica din New York Times s-a intitulat „Wounded by the West”. Actiunea se desfasoara in anii optzeci, in Kalimpong, in nord-estul muntilor Himalaya. Personajele centrale sunt un judecator „reptilian si inacrit” (am intalnit expresia aceasta in aproape fiecare cronica a cartii, si am deschis vreo 20; prin urmare, imi este imposibil sa o atribui), o relicva a unei educatii la Cambridge si a umilintelor suferite in Anglia tineretii sale; o nepoata de 16 (sau 17) ani, orfana din copilarie, care se indragosteste de profesorul ei de matematica; un bucatar; un caine; fiul bucatarului, emigrat in SUA. Viata amara a acestuia din urma este zugravita in paralel si in contrast cu viata amara a rudelor ramase acasa. Iubitul nepoatei o paraseste pentru a se inrola in guerilla nepaleza care lupta pentru dobandirea unui stat independent, bunicul isi aminteste umilintele suferite in vest ca cetatean al unei foste colonii, desi nu se poate desparti de modelele culturale absorbite prin educatia primita de la umilitorii sai, bucatarul sufera din cauza copilului pierdut, care facea foamea prin SUA si se afiliaza si el unor grupari politice suspecte. Si cainele?

Kiran Desai si-a descris romanul „The Inheritance of Loss” ca „o incercare de a surprinde ce inseamna sa traiesti intre Est si Vest si ce inseamna sa fii imigrant.” De asemenea, romanul exploreaza, la un nivel mai profund, „ce se intampla atunci cand un element occidental este introdus intr-o tara care nu face parte din Occident” – adica ceea ce s-a intamplat in timpul dominatiei coloniale a britanicilor in India si se intampla din nou, datorita „relatiei dintre India si SUA„.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s