„Un motan pe nume Bob” – James Bowen

O relatie de prietenie cel putin neobisnuita, dintre un barbat tanar, aflat intr-un moment dificil al vietii lui si un motan roscat, destept si carismatic pe nume Bob. Desi nu iubesc in mod deosebit pisicile (de fapt, nici n-am interactionat prea mult cu neamul pisicesc), cred in valoarea terapeutica a prezentei unui animal de companie în spatiul personal . „Un motan pe nume Bob” tocmai acest lucru subliniaza  si descrie intr-un limbaj simplu,accesibil felul cum Bob apare in viata lui James si-i da o a doua sansa la un trai normal.

James locuieste in Londra la limita de jos, cantatul pe strazile capitalei ii asigura minimul de bani pentru mancare, facturi si intretinerea apartamentului. In plus, se lupta cu dependenta de droguri si incerca sa nu le mai faca probleme parintilor. Dupa o adolescenta furtunoasa si lipsa unui camin stabil, James fuge de-acasa, cunoaste persoane dubioase si devine un muzician ratat. Cand l-a gasit pe Bob in scara blocului, James era un dependent de droguri in faza de recuperare si traia de pe-o zi pe alta.  Intalnirea cu Bob capata o semnificatie providentiala si e considerata o a doua sansa. Bob schimba totul, de la rutina de fiecare zi la modul de perceptie al realitatii. James intelege ca nu-i pasase de nimeni pana atunci, ca acum sanatatea si fericirea unei alte fiinte depind el in totalitate si ca asumarea acestei responsabilitati ii ofera o nebanuita satisfactie. Poate ca m-ar fi enervat atata contiinta si responabilitate asumata, daca n-ar fi fost felul cum este scrisa aceasta carte. Cuvintele curg lin, frazele se leaga, intamplarile sunt povestite cu ironie si autoironie. James realizeaza ce existenta egoista dusese, cat timp irosit, ce bine este sa-ti pese de altii si sa te astepte cineva acasa….Asa ca cititi aceasta carte. Nu vreau sa va dau mai multe indicii. Pot doar sa spun ca „Un motan pe nume Bob” a fost o surpriza placuta si ca am citit-o cu zambetul pe buze.

A street cat named Bob” este filmul realizat dupa aceasta carte.

Pe adevaratul Bob il gasiti aici.
P.S.: Mi s-a parut haios felul in care motanul s-a ales cu acest nume. Iubitorii serialului „Twin Peaks” sigur isi amintesc de pitorescul personaj Killer Bob, un soi de doctor Jekyll si domnul Hyde.

Reclame

2 gânduri despre „„Un motan pe nume Bob” – James Bowen

  1. Eu am citit cateva pagini si am abandonat, poate tot pentru ca nu sunt fan pisici 🙂 Dar mi-a ramas pe telefon si sigur o sa-i vina si ei randul la momentul potrivit.

    1. e o carte mai usurica. la mine a mers bine pentru ca tocmai terminasem „Spre marginea luminoasa a lumii” si cumva m-a scapat de pauza aceea ce-o aveam de regula dupa o lectura mai solicitanta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s