„Cinci colturi” – Mario Vargas Llosa

Mi s-a parut interesant sa intitulez povestea aceasta Cinci colturi, de la numele unui cartier emblematic, intr-un fel, pentru Lima, pentru Peru si deopotriva pentru perioada in care se petrece actiunea romanului. Tema care impregneaza intreaga poveste este jurnalismul, mai ales jurnalismul senzationalist, dar si celalalt chip al lui: acela de instrument al eliberarii si de pavaza morala si civica a unei societati.” spune Mario Vargas Llosa despre ultima sa carte aparuta la Polirom, in traducerea lui Marin Malaicu-Hondrari. Un titlu care nu spune mare lucru la prima vedere, dar care pare extrem de potrivit dupa parcurgerea intregului roman. Personal, am vrut sa citesc aceasta carte pentru ca mi-a placut descrierea de pe siteul acestei librarii online si am intuit ca nu se va asemui cu nimic din ceea ce am citit pina acum.

Cel mai nou roman al lui Mario Vargas Llosa incepe cu o scena cel putin obraznica: doua prietene, femei maritate, familiste din lumea buna, ajung sa faca dragoste. Legatura lor va continua iar intalnirile clandestine sunt redate intr-un limbaj nerecomandat pudicilor. Pe fondul acestei legaturi primejdioase, se desfasoara actiunea propriu-zisa: sotul Marisei, Quique Crdenas Sommerville, un respectat om de afaceri, este santajat de Rolando Garro, directorul unei reviste de scandal, revista finanatata si condusa din umbra de „Doctor”. Lucrurile se complica, povestea ajunge in ziare,   Rolando va fi asasinat cu bestialitate, iar destinele tuturor celor implicati sunt influentate si iau o turnura neasteptata. Nu lipsesc nici amanuntele picante, scene de amor, perversitati, orgii, suspans, frica si teroare intr-o tara paralizata de nesiguranta si coruptie. Poate ca aceasta este reteta care tine cititorul incordat, in sensul ca nu se face prea mare distinctie intre victime si vinovati, toti au secrete, fiecare duce povara trecutului mai mult sau mai putin rusinos si incearca sa iasa basma curata. Fie ca provin din straturile de jos ale societatii peruane si incearca sa parvina, fie s-au nascut in randurile privilegiatilor, ale celor care traiesc fara de griji , toti sunt prinsi pe picior gresit in aceasta lume superficiala. Mariasa si Chabela au o aventura erotica condamnabila in ochii celorlalti; Quique e santajabil pentru ca participase si fusese filmat la o orgie pornografica; Rolando conduce o revista de scandal finantata pe ascuns de Doctor si moare tocmai pentru ca nu a ascultat ordinele acestuia; Luciano, avocat de profesie , cel mai bun prieten al lui Quiche, ii ia apararea acestuia desi stie sigur ca amicul lui a gresit; Bondoaca isi iubeste profesia pentru ca adora sa stie toate mizeriile si sa le faca publice; fiecare este corupt si coruptibil, toti par sa functioneze si sa adapteze  normelor nescrise dictaturii si vremurilor tulburi. Desi pare o poveste politista in care cititorul se lasa antrenat sa afle deznodamantul, Cinci colturi e mai mult de-atat, e o fresca vie a regimurilor conduse de lideri despotici, in care vulgaritatea, mizeria morala si desfraul se completeaza.

Placerea e viciul cel mai raspandit din cate exista. Banuiti ca stiti prea bine; suntem un popor de barfitori. Vrem sa aflam secretele oamenilor si, de preferat, pe cele din paturile lor. Cu alte cuvinte, cine cu cine si-o trage si cum si-o trage. ” – pag.77

Poate ca nu  e cea mai reusita carte a lui Mario Vargas Llosa (în mod cert mi-au placut mult mai mult  „Visul celtului” sau „Eroul discret„), dar am apreciat cum se face trecerea fireasca de la straturile inferioare ale societatii la cei bogati, alintati de soarta si plini de privilegii. In plus, faptul ca naratiunea se face la persoana I-a si din perspective diferite ofera o viziune complexa si uneori nesteptata a intrigii. Daca ceva m-a deranjat, nu a fost limbajul murdar sau pasajele erotice mult prea explicite, ci, mai ales, faptul ca nu am empatizat, nu m-am atasat de nici un personaj. Poate ca e mai bine asa, tinand cont de finalul deschis si oarecum incert.

Gasiti „Cinci colturi” la aceasta librarie online, categoria literatura universala. Transportul este gratuit.

Reclame

Un gând despre „„Cinci colturi” – Mario Vargas Llosa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s