„Privighetoarea” – Kristin Hannah

„…Datorita lor stiu acum ce conteaza cu adevarat: nu ceea ce am pierdut, ci amintirile. Caci ranile se vindeca. Iubirea dainuie.
Noi, oamenii, ramanem.” – pag.474

O carte pe care am asteptat-o foarte mult si despre care am crezut initial ca m-a dezamagit. Din fericire, a fost doar o impresie. Primele 200 de pagini sunt genul mai romance, ritmul e mai lent fara a fi neaparat greoi. Cumva am inteles alegerea autoarei, ea a preferat partea de inceput mai statica si partea de mijloc – final mult mai alerta, tocmai ca sa ne introduca inet-incet in lumea Privighetorii. Recunosc deschis ca am fost emotionata si ca am terminat romanul cu ochii in lacrimi. Exista pasaje care ating si sufletele cele mai reci, intamplari foarte dureroase si un final care nu presupune un happy end in sensul clasic al cuvantului.

” – Cine e Juliette Gervaise? întreabă Julien, și sunt ușor uimită să aud acel nume din gura lui.
Închid ochii, iar în bezna cu miros de mucegai și vieți apuse, mintea mea trasează o linie înapoi, peste ani și continente. Împotriva voinței mele – sau poate în acord cu ea, cine mai știe? -, îmi amintesc.”

privighetoareaToata actiunea este concentrata pe destinul a doua surori, Isabelle si Vianne Mauriac si felul cum au supravietuit si au luptat in timpul celul de-al doilea razboi imondial. Daca reactia Isabellei e mai transanta si foarte periculoasa, in deplin acord cu personalitatea si cu dorinta ei de a fi rebela si indrazneata (ea este privighetoarea, calauza care recupereaza aviatori englezi/americani de pe teritoriul Frantei si-i ajuta sa treaca Pirineii ca sa ajunga in Spania), Vianne rezista mai greu in timpul razboiului si face mai multe compromisuri pentru a supravietui in acele vremuri tulburi. Modul ei de a se adapta timpurilor e mai complicat si poate, de aceea, mai usor de admirat. Din femeia neajutorata care se gandea mereu cu tristete ca ramane singura sa creasca un copil mic pentru ca Antoine, sotul ei, pleaca la razboi, ea ajunge sa faca fata multor situatii groaznice si sa dovedeasca o tarie de caracter demna de laudat. Ea va ajunge mama pentru Ari, baietelul celei mai bune prietene evreice, va castiga respectul si increderea ofiterului german Beck, va rezista terorii si abuzurilor repetate ce au loc chiar in casa ei, si poate cel mai important, va salva viata a 19 copii evrei riscandu-si propria viata si siguranta caminului. Anii de razboi care aduc dupa sine foame, saracie, degradare morala si fizica, atrocitati si violente gratuite transforma in mod inevitabil personalitatea tuturor celor implicati si doar speranta ca se vor reintalni cu cei dragi ii mai tine in viata pe multi francezi. Sfarsitul razboiului le aduce pe cele doua surori impreuna si sentimentul ca legaturile de sange nu dispar, ramane doar dragostea si iertarea dupa nori mari negri de furtuna, frica si nesiguranta.

Cândva împărtășeam același optimism. Credeam că lumea e un loc sigur. Dar asta se întâmpla cu mult timp în urmă.

As dori sa precizez ca „Privighetoarea” nu este o carte destinata femeilor., ci este o carte despre femei puternice, despre toate acele eroine anonime care au actionat si si-au pus in pericol viata pentru a salva necunoscuti, copii sau cetateni evrei. Cred ca acesta este marele merit al acestei carti, faptul ca pune in evidenta oameni curajosi, rezistenta lor in fata dusmanului si devotamentul lor neconditionat. Neasteptata a fost si prezenta ofiterului Beck, un capitan nazist a carui bunatate si intelepciune nu tine cont de faptul ca el si Vianne faceau parte din tabere diferite. „Dacă am învățat  ceva în lunga mea viața, acel ceva este asta: în dragoste, aflăm  cine dorim să fim; în război , aflăm cine suntem, de fapt.

Cititi aceasta carte. Veti intelege de ce a fost vanduta in peste 2 milioane de exemplare si de ce atatia cititori au fost impresionati. In fond, e o poveste despre oameni, despre felul cum alegem sa ne purtam in vremuri de rastriste si cat suntem dispusi sa oferim.

Era prinsă acolo, la țară, fără prieteni și fără nimic de făcut.
Nu.
Trebuia să poată face ceva. Chiar acolo, chiar atunci.

Gasiti aceasta carte la libraria online, categoria literatura universala, la pret redus de 25%: de la 40 de lei la 29.92 lei.

Reclame

4 gânduri despre „„Privighetoarea” – Kristin Hannah

  1. Deci nu e romance excesiv! Ce bine, atunci o repun pe lista 🙂 Ma bucur ca ai scris recenzia ca sa ne spui parerea ta si sa ne clarifici dezbaterea asta cu romance/no romance 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s