„Zbor in jurul soarelui” – Paula McLain

O carte absolut ametitoare cu un personaj pe masura.  Beryl Markham, caci despre ea este vorba, nu a fost o femeie oarecare.  Ea a fost prima femeie care si-a luat licenta de pilot si a efectuat de una singura în anul 1936 primul zbor peste Atlantic. Cartea Paulei McLain aduce in prim plan aceasta eroina si-i descrie viata din primii ani ai copilariei petrecuti in Kenya pana in momentul nasterii lui Gervase (*singurul ei copil). Scrisa la persoana a I-a, marele merit al acestei biografii romantate este ca atrage cititorul in caruselor emotiilor temerarei Beryl, il face partas la toate durerile si problemele ei, dar il subjuga in egala masura prin felul ei de a fi – o combinatie ametitoare de fragilitate, îndaratnicie si stoicism.

indexPrimii ani de viata sunt marcati de traiul in Kenya (tatal ei a parasit Anglia si s-a mutat in Africa, unde a pus pe picioare ferma Green Hills, s-a imbogatit ca proprietar si antrenor de cai de curse) in mijlocul salbaticiei, de prietenia cu Kibbii si mai ales, de plecarea precipitata a mamei ei inapoi in Europa. Practic, micuta de numai 5 ani a suferit mereu si s-a simtit parasita de mama ei. Tatal ei nu reuseste sa compenseze lipsa mamei, iar temperamentul energic al fetei nu este domolit nici de prezenta in casa a doamnei Clara, nici de trimiterea la studii sau de casatoria mult prea timpurie cu vecinul gospodar.  Beryl va invata lectia dura a supravietuirii intr-o lume dominata de conventii si de barbati. Casnicia esuata si sentimentul ca si tatal ei o abandoneaza fac din Beryl o femeie puternica, care-si alege singura profesia si chiar sa exceleze in acest domeniu (ea ajunge prima femeie licențiatã ca antrenor de cai în Kenya). Ea ajunge sa iubeasca si sa fie iubita, sa lupte pentru libertatea si independenta ei financiara, sa iubeasca salbaticia in loc sa se teama de ea „Sa ma hranesc cu euforia vanatorii si sa ma arunc cu capul inainte in lume chiar daca – mai ales daca- simteam ca ma doare.” – pag.348. Intalnirea cu Karen Blixen, autoarea celebrei “Din inima Africii” si faptul ca amandoua se indragostesc de acelasi barbat, fermecãtorul Denys Finch Hatton, este unul dintre cele mai interesante triunghiuri amoroase. Uimitoare mi s-a parut si atitudinea dintre cele doua femei, faptul ca s-au respectat si chiar s-au protejat reciproc, desi fiecare stia ca Denys intretine legatura cu amandoua.  Beryl i iubeste cu infocare pe Denys, dar are intelepciunea de a nu-l ingradi si de a-i accepta dualitatea emotionala. De la el prinde apare pasiunea ei pentru zbor si faptul ca a reusit sa exceleze in acest domeniu s-a datorat caracterului ei plin de euforia libertatii, spiritului ei puternic si curajului extraordinar.

beryl-markhamO carte scrisa antrenant si este clar ca Paula McLain s-a documentat serios. Ea a descris foarte bine o tanara nonconformista, cu o dragoste de viata si de natura mult peste medie. Nimic din suferintele ei, din dezamagiri sau din relatiile amoroase dezastruoaze nu stirbesc din frumusetea romanului. Poate ca marele merit al Paulei McLain e ca nu s-a concentrat pe ideea ca B. a fost o deschizatoare de drumuri, ci, mai ales, o femeie care a incercat sa-si gaseasca locul ei intr-o lume plina de stereotipuri. Chiar daca pentru asta, a trebuit sa scrasneasca din dinti, sa munceasca cat zece barbati si sa zboare in jurul soarelui.

„Intotdeauna am avut o busola interioara de nadejde. Exista lucruri pe care le aflam doar cand ajungem mai jos decat am fost vreodata. Ideea unor aripi si apoi aripile insele. Un ocean intunecat care sa merite traversarea kilometru cu kilometru. Cerul intreg. Orice suferinta ne-a incercat e plata necesara pentru o asemenea minune, e frumoasa zbatere a celor vii.” – pag,.351

Reclame

4 gânduri despre „„Zbor in jurul soarelui” – Paula McLain

    1. mie mi s-a parut chiar mai buna decat „Sotia din Paris”….ti-o recomand, e o carte care nu numai ca mi-a placut, dar mi-a dat de gandit (vis-a-vis de mine, de viata mea, de alegerile mele…..) ! 🙂

    1. mie mi-a placut mai mult „Zbor in jurul soarelui”. de fapt, ca sa fiu mai precisa, mi-a placut mai mult eroina aviatoare decat sotia de scriitor, de aici diferentierea dintre ele….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s