„Dusmanca. Balul” – Irene Nemirovsky

Am auzit de mica ideea ca diferenta de generatii declanseaza pareri opuse care conduc la conflicte. Diferentele de opinii intre parinti si copii, perspective diferite de a privi acelasi subiect, rivalitatea dintre mame si fiice, sunt probleme valabile si in ziua de azi. Autoarea Irene Nemirovsky ataca direct aceste probleme in doua mini-romane, ale caror protagoniste duc o lupta surda cu consecinte iremediabile.

In „Dusmanca” lupta se da intre Francine (*mama) si Gabrielle (*fiica). Exista multa ranchiuna in sufletul lui Gabri, sentiment care apare din copilarie cand i-a lipsit prezenta si implicarea mamei. Aceasta isi neglija in mod constant copilele si era plecata mai toata ziua de-acasa, la cumparaturi, la amanti, la distractie…..Un accident casnic duce la moartea prematura a lui Michelle, sora mai mica a lui Gabri si fiica mezina a Francinei. Intrebarea la care Gabri nu are raspuns „– Si mama ta? Unde e mama ta, micuto?” este doar primul pas in ceea ce va insemna prapastia dintre Gabri si Francine. Nici macar venirea tatalui si imbogatirea rapida a familiei nu schimba nimic din ranchiuna si singuratatea pe care o resimte adolescenta Gabrielle. In plus, prezenta frumosului Charles, devenit ulterior amantul lui Loraine, adanceste prapastia dintre mama si fiica. Tensiunea erotica pluteste in aer iar tansformarea Gabriellei intr-o tanara fermecatoare care vrea sa iasa din plictis duce la formarea unui triunghi conjugal detestabil.
coperta2

In „Balul”, partea a doua a cartii „Dusmanca. Balul„, autoarea restrange aria de desfasurare si diminuiaza  proportiile conflictului. Antoainette sufera cand i se respinge dorinta de a lua parte la primul bal din casa parintilor sai. Simpli parveniti, imbogatiti la minut, ignoranti si insensibili in ceea ce priveste singurul lor copil, sotii Kampf nu-si dau seama ca si-au suparat fiica si vor avea parte de un mare esec tocmai cand credeau ca lumea buna e gata sa-i primeasca printre ei. Stilul direct al autoarei lipsit de prea multa intospectie subliniaza conflictul deschis intre cele doua rivale (mama si fiica in ambele cazuri) si avalansa de urmari cand fraiele sunt scapate. Scena e acaparata de sexul slab, personajele masculine fiind doar prezente auxiliare care nu sesizeaza razboiul tacut din jurul lor. Minciuni, mizerie morala, parveniti, tradari si jocuri emotionale in Franta anilor ’20-’30 au fost suficiente ca sa-mi capteze atentia si sa citesc cu sufletul la gura aceasta carte.

La aceasta librarie online o gasiti la pretul de numai 19 lei. „Dusmanca. Balul” se incadreaza la categoria beletristica, iar daca doriti si alte romane gasiti aici multe oferte si subiecte interesante. În plus, transportul este gratuit. Ca sa va faceti o idee puteti citi un fragment aici si o altã parere aici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s