„In miscare. O viata” – Oliver Sacks

N-am citit foarte mult si nici prea mult spor la scris aici n-am avut. Sper sa remediez situatia, de fapt mi-am propus ca in a doua jumatate a lui 2016 sa fiu mai harnica si mai eficienta. Voi face zilele acestea o trecere in revista a cartilor despre care n-am apucat încå sa scriu, mai ales ca cele mai multe chiar mi-au placut. Prima dintre este „In miscare. O viata” – Oliver Sacks, o carte scrisa in ultimele luni de viata ale autorului. Afland este foarte bolnav si ca se apropie de moarte, Sacks rememoreaza cu duiosie si sinceritate anii frumosi ai copilariei, tineretea tumultuoasa si maturitatea aducatoare de intelepciune si marcata de dragostea adevarata. Desi credeam ca nu voi pricepe mare lucru (in fond cartea este plina de notiuni medicale, de notite si de termeni specifici neurologiei si fiziologiei), pot spune scrisul lui Sacks m-a prins inca de la primele pagini si am savurat intelepciunea, energia lui debordanta, curiozitatea nestavilita si dorinta de a intelege, de a cunoaste si de a vindeca.

„În cazul cel mai rãu esti în miscare; în cel mai bun
Fãrã s-atingi vreun absolut, unde sã te-odihnesti
Ajungi tot mai aproape fãrã sa te opresti.” – pag.284

in miscare o viataO carte a carei nota esentiala este sinceritatea si profesionalismul. M-a surprins Oliver Sacks la modul absolut placut, viata lui plina de alegeri fericite si nu numai, faptul ca si-a gasit profesia in care a excelat si pe care a iubit-o atat de mult. Nu stiu cati dintre noi se pot lauda cu acest lucru, dar el a performat si a muncit, reusind sa-si depaseasca propriile slabiciuni (dependenta de metamfetamina) si sa faca un experiment unic in acele vremuri, experiment ramas celebru in lumea medicinei. (vedeti filmul „Awakenings” – 1990). Desi ajunge celebru si este considerat un neurolog eminent, Sacks multumeste pe aceasta cale parintilor sai, profesorilor/indrumatorilor, oamenilor de stiinta care l-au inspirat sau cu care a lucrat si, nu in ultimul rand, colaboratorilor mai putin renumiti (asistenti, infirmiere, bolnavi sau rude ale acestora, etc.) cu ajutorul carora a reusit sa-si finalizeze cercetarile. Mi-a placut si omul Sacks, faptul ca si-a asumat homosexualitatea, ca stia sa accepte oamenii cu defectele lor, ca avea rabdarea sa-i asculte, ca a avut pasiuni provocatoare (mersul cu motocicleta, scufundarile), ca se autoironiza si ca si-a pus inteligenta si timpul in slujba celor bolnavi. La inceputul carierei, Sacks spunea despre el insusi: „Probabil ca sunt prea temperamental, prea indolent, prea neindemanatic si chiar prea neonest ca sa fiu un cercetator bun. Singurele lucruri care-mi plac cu adevarat sunt vorbitul……cititul si scrisul.” – pag.138
oliver sacksAs recomanda aceasta carte mai ales celor care se indreapta spre domeniul medical si nu numai pentru a sublinia faptul evident ca trebuie sa iubesti oamenii ca sa faci aceasta profesie, ci mai ales pentru ca omul Sacks a fost plin de indoieli si de frici, dar nu s-a lasat infrant. El a dovedit ca simplitatea si onestitatea sunt absolut necesare ca sa aduci bucurie in viata semenilor, ca medicina inseamna daruire dar si sentimentul profund de uimire si admiratie pentru ciudateniile vietii. Un volum de memorii pe care l-am citit cu mare placere, care mi-a dat de gandit si mi-a reamintit ca viata este incompatibila cu inertia, ca ea este un amestec irezistibil de miscare cu dragoste si ca fiecare secunda este pretioasa. Intr-o scrisoare scrisa de matusa Lennie adresata lui Oliver Sacks, aceasta ii spunea: „….pari intr-adevar sa fi gasit un tel care sa-ti multumeasca sufletul nelinistit si iscoditor…”(pag.163) – ceea ce va doresc din tot sufletul si voua.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s