„Viata nemuritoare a Henriettei Lacks” – Rebecca Skloot

Aceasta nu este o carte de fictiune. Nu au fost schimbate numele si nu au fost inventate personaje sau evenimente. Pe parcursul scrierii ei, am realizat interviuri care insumeaza mai mult de o suta de ore, cu familia si cu prietenii Henriettei Lacks, precum si cu avocati, specialisti in etica, oameni de stiinta si jurnalisti care au scris despre familia Lacks.” Cu aceste precizari (*paragraful de inceput al cartii) am inceput neobisnuitul pelerinaj prin viata Henriettei Lacks si a urmasilor ei. Nici macar nu stiam cine a fost aceasta femeie si, de aceea, surpriza a fost destul de mare. Celulele ei canceroase, recoltate fara aprobarea sau stiinta ei sau a rudelor aflate in viata, au fost si (inca) sunt un adevarat miracol care a schimbat cursul medicinei.

viata-nemuritoare-a-henriettei-lacks
De la Henrietta Lacks, de la celulele ei recoltate in spitalul Johns Hopkins al anilor 1950, a aparut termenul HeLa – o descoperire absolut senzationala, pentru ca ele au contribuit la unele dintre cele mai importante progrese din medicina: vaccinul antipoliomielitic, chimioterapia, clonarea, cartografierea genetica, fertilizarea in vitro. Celulele HeLa, recoltate din cortexul Henriettei Lacks cu doar cateva luni inainte sa moara, sunt primele celule nemuritoare crescute in laborator, iar oamenii de stiinta au studiat cu mare interes cromozomii si proteinele din ele. Astfel, ei au ajuns sa fabrice medicamente destinate unor boli grave (herpes, leucemie, hemofilie, Parkinson, intoleranta la glucoza) si sa puna baza unei industrii de milioane de dolari. Celulele Hella au fost vandute si cumparate in milioane de doze, si desi acest lucru nu a mai fost un secret la un moment dat, Henrietta Lacks a murit saraca iar copiii si sotul ei nu si-au putut permite nici macar o asigurare medicala. De aici, si reticenta lor de a vorbi cu jurnalista Rebecca Skloot, o femeie alba, educata, care a aflat in mod absolut intamplator de Henrietta Lacks si care a ramas fascinata de rolul ei in cercetarea medicala. Singura care-i acorda incredere si porneste alaturi de jurnalista in aceasta investigatie este Deborah, una dintre fetele Henriettei.

„Suna ciudat, dar celulele ei au supravietuit mai mult decat amintirea ei.” – pag.177

hlCeea ce vor descoperi este nu numai importanta celulelor HeLa, cat si faptul ca exista posibilitatea ca doua persoane atat de diferite sa se placa si sa se inteleaga. Deborah, acum in varsta de 51 de ani, o bunica cu nepoti, se va atasa de Rebecca si va afla ca moartea mamei ei nu a fost in zadar. Faptul ca linia celulara HeLa a dus la salvarea a milioane de vieti omenesti este o adevarata compensatie pentru faptul ca Henrietta a murit in chinuri groaznice fara sa inteleaga ceea ce i s-a intamplat. Cartea, scrisa simplu, la obiect, atinge subiecte sensibile (diferentele de rasa, prelevarea de tesut fara stirea posesorilor, cercetari medicale efectuate fara acordul celor implicati, etc) si abunda de termeni specifici biologiei si medicinei (mitoză, histologie, maligne, meioză, diviziune celulară). Totusi, se citeste relativ usor pentru ca nu este destinata personalului de specialitate, ci publicului larg. Dincolo de termenii specifici si de anumite detalii cate tin de domeniul cercetarii, rigurozitatea si austeritatea specifica jurnalismului sunt eclipsate de umanitatea ce razbate printre randuri. Pana la urma, Henrietta Lacks nu a fost numai o femeie de culoare ale carei celule traiesc si acum, ea a fost o mama buna de care urmasii ei au de ce sa fie mandri. Restul e istorie.

„…..„ei îi plăcea să aibă grijă de oameni, aşa că e de înţeles ce s-a întîmplat cu ele, cu celulele.”

Gasiti aceasta carte la o librarie online la pretul de numai 8,67 lei. Va asigur ca merita fiecare banut.

Anunțuri

6 gânduri despre ”„Viata nemuritoare a Henriettei Lacks” – Rebecca Skloot

    • Roberts zice:

      daaaaa, si eu sunt din ce in ce mai atrasa de biografii, autobiografii, carti de memorii….mi-am facut si o lista, poate ca de Paste reusesc sa le am acasa:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s