„Minunea” – R.J.Palacio

„Nu poţi vedea bine decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi.” – citat din Micul print.

Augie, un baietel de 10 ani, spune despre el insusi: „Nu va voi descrie cum arat. Indiferent ce grozavie v-ati imagina, probabil ca este mai rau.” Si da, nu cred ca este ceva exagerat aici, in nici un caz genul acela de vorbe cand vrei sa subliniezi, de fapt, exact contrariul. August Pullman este un baietel de 10 ani a carui fata este diforma din nastere. In plus, la nastere el are probleme serioase de sanatate si doctorii ii dau sanse mici de supravietuire. Urmeaza ani de zile de tratamente, operatii, spitalizari. De aceea, parintii il cresc si-l supraprotejeaza, asa ca el ajunge in colectivitate, la scoala, abia in clasa a V-a. Impactul cu unii colegi si implicit cu parintii acestora este mare. Augie este evitat, prezenta lui este insotita de strigate de surpriza si groaza, porecla lui este Ciuma….la inceput. Incet-incet, Augie se va integra, isi va face prieteni si va reusi sa temine cu bine primul lui an de scoala.

bookpic

Evident, este o carte despre prietenie, bunatate si curaj adresata copiilor de peste 8-10 ani. N-am crezut nici o secunda ca ma va impresiona si ca voi ajunge sa o recomand la randul meu. Nu stiu exact ce anume m-a castigat, dar cred ca autoarea a reusit sa transmita cu farmec si delicatete tot ceea ce ne defineste pe noi ca oameni: dragoste, sinceritate, devotament. Nici nu conteaza finalul, conteaza ca o poveste despre un copil si dorinta lui de a fi acceptat a trezit in mine emotii puternice si intrebari. A fost o intamplare norocoasa ca am ajuns sa citesc „Minunea”  (concluzia e ca fiimia chiar are o profesoara de romana foarta buna si pasionata de profesia ei) si cred acum ca este o lectura obligatorie pentru toate varstele. Va rog sa meditati putin la principiul lui August Pullman si sa va ganditi cata dreptate are: „Toti oamenii din lume ar trebui sa fie ovationati in picioare macar o data, pentru ca toti biruim lumea.” – pag. 329 Adaugati si mesajul clar ca lumea va deveni un loc mai bun daca fiecare dintre noi va incerca sa fie putin mai bun decat este nevoie, si veti descoperi o minune de carte. Eu am inceput cu dreptul anul 2016.

Anunțuri

4 gânduri despre ”„Minunea” – R.J.Palacio

  1. antoanetac zice:

    lecturile copiilor sunt așa o inspirație! Nu aș fi ajuns să citesc ”Enciclopedia zmeilor” de Cărtărescu dacă nu era dna Anghelescu, profa de română a Anei, nepoata mea. Am mers la școală să-i mulțumesc personal! Postarea despre această carte a bătut toate recodurile de audiență de pe blogul nostru de când l-am publicat, acum trei ani.

      • antoanetac zice:

        Te vei distra copios, noi o puneam pe Ana să citească cu voce tare mai întâi (avea de făcut rezumat) – până și ea era entuziasmată și amuzată! Caut-o neapărat, a apărut acum vreo 4 ani, deci ar trebui să fie prin biblioteci publice sau poate e-book (pe hărtie a fost cam scumpă, a meritat însă, dar nu cred că mai este pe undeva prin librării).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s