„Eroul discret” – Mario Vargas Llosa

„Un roman de mare forţă, cu accente de melodramă impregnată de umor, ale cărui episoade se derulează într-un Peru eliberat de dictaturile militare. Cu Eroul discret, romancierul revine la temele lui obsedante: iubirea, libertatea, politica. Un roman marca Mario Vargas Llosa, scris impecabil, alert, ludic, inteligent, din galeria marilor romane care i-au adus scriitorului faima binemeritată şi Premiul Nobel pentru literatură.“ (Marin Mălaicu-Hondrari)

Acestea fiind spuse (citite de fapt pe coperta-spate), am purces cu mare incredere in lectura acestui roman. Imi place Llosa, are un stil aparte, usor identificabil. Cele doua povesti care rezolva misterul titlului sunt cel putin captivante. Pe de o parte, un administrator al unei prospere firme de transporturi, familist, dar si cu amanta tanara-apetisanta in dotare, primeste mesaje de amenintare daca nu accepta sa plateasca o suma de bani pentru protectie. Educat de tatal sau in spiritul ideii „Niciodata sa nu te lasi calcat in picioare!„, domnul Felicito Yanaque refuza sa fie tinta santajului si isi asuma consecintele gestului sau. De cealalta parte, venerabilul domn Ismael Carrera (are peste 80 de ani impliniti) hotaraste sa se insoare cu mai tanara menajera din casa. In acest fel impusca 2 iepuri dintr-o data: are parte de dragoste la o etate la care altii nici macar nu mai viseaza la asa ceva si le strica placul celor 2 fii gemeni (*care abia asteptau sa moara Ismail si sa faca praf averea acestuia) rezultati dintr-o casatorie anterioara.

„Adevarul este ca e imposibil sa cunosti cu adevarat oamenii, toti sunt profunzi.” – pag.170

Cele doua intamplari au o oarecare legatura. Undeva, pe ultima suta de pagini, Felicito are de-a face cu Armida, prospata nevasta a lui Ismail, ramasa vaduva in scurt timp de la consumarea casatoriei. Am ramas cu senzatia puternica ca, de fapt, nici nu conteaza cum se termina povestile de viata ale protagonistilor. Mai important este mesajul pe care il transmite autorul, faptul ca trebuie sa traiesti cu alegerile facute si ca orice actiune de-a noastra, buna ori rea, atrage consecinte si schimba destine. In acest sens am admirat cum se impletesc cele doua episoade si felul cum celebrul romancier sublineaza ideea ca in fiecare dintre noi zace cate un erou. Important e sa nu-l facem sa dispara o data ce apar incercarile de zi cu zi.

 

Reclame

5 gânduri despre „„Eroul discret” – Mario Vargas Llosa

  1. Mulțumesc, cred că e timpul să-l citesc și eu pe Llosa. Și cum „Eroul discret” (pentru că traducere de Marin Mălaicu-Hondrarie, pentru că primul roman după Premiul Nobel) e singura carte de el pe care o am acasă, am să încep cu ea. 🙂

  2. Eu am în plan să citesc anul ăsta „Caietele lui Don Rigoberto”, ar fi a 2a carte de la Llosa după „Mătuşa Julia şi condeierul” care ţin minte că m-a amuzat bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s