„Legile frontierei” – Javier Cercas

Drept sa zic, am fost foarte sceptica ca o carte cu un subiect care nu ma pasiona (delicventa juvenila, adolescenta rebela, etc.) ar putea sa-mi placa. In ciuda ideii preconcepute, trebuie sa admit ca „Legile frontierei” a fost cel putin o lectura interesanta si antrenanta. Combinatia dintre stilul ceva mai deosebit (romanul e conceput sub forma unor interviuri), o bucurie exploziva de a scrie si abilitatea de a povesti a scriitorului, m-a facut sa intuiesc de ce cartea lui Javier Cercas e tradusa in peste douazeci de tari si se bucura de atata faima.

Personajul principal, cel in jurul caruia oscileaza Ochelaristu’ si Tere, este Zarco, pe numele lui adevarat Antonio Gamallo, un baiat care la varsta de 14 ani ajunsese deja sa fie cunoscut de politie ca un delicvent juvenil implicat in consumul de droguri, mici furtisaguri si inselatorii.  Viata lui va continua pe acest fagas, astfel ca el va petrece mai bine de 25 de ani prin inchisori, acuzat de aproape de 600 de delicte (atacuri si jafuri armate, furturi de masini, spargeri de case particulare). Zarco ajunge un erou popular, se scriu carti si se fac filme despre viata lui, dar reintegrarea lui in societate e un adevarat esec. El este un adevarat rebel, evadeaza din toate casele de corectie si din mai multe inchisori, are numeroase conflicte cu gardienii, reclama intruna sistemul penintenciar spaniol, ajungand sa organizeze revolte si chiar sa se automutileze in semn de protest. Dupa 20 de ani de inchisoare, Zarco e dependent de heroina si dornic sa devina liber, asa ca apeleaza la Ignacio, amicul din adolescenta, ajuns acum mare avocat si cunoscut specialist in drept penal.  Incercarea incununata de oarecare succes nu va oferi solutia cea mai buna pentru nici unul dintre cei implicati.

22549641Zarco si gasca lui sunt un simbol al unei lumi violente cladite pe saracie,  mizerie si lipsa oricarei solutii normale de iesire din acesta zona. Cel care intra temporar in aceasta lume, fascinat de prezenta lui Zarco si de frumusetea lui Tere, este Ignacio Canas, zis si Ochelaristu’ – un baiat care provine din clasa mijlocie, aflata de partea cealalta a raului. Intrarea Ochelaristului in gasca lui Zarco e o aventura de-o vara care va schimba perceptia lui Ignacio asupra vietii, ii va oferi curaj si chiar o modificare de atitudine si de optica pe care altfel e putin probabil ca le-ar fi incercat. Ignacio va fi iremediabil cucerit de enigmatica Tere cea fara de inima, va actiona cot la cot cu Zarco in mici potlogarii , va consuma ciocolata si va avea parte de experiente sexuale inedite pentru un pusti de liceu. Trioul Zarco-Tere-Ignacio e plin de surprize si mistere, pe de o parte, dar si de un echilibru precar, intretinut de complicitati, iubiri si tradari. Greu de apreciat e unde incepe binele si se sfarseste raul in conditiile in care exista ambiguitate, pareri confuze si intrebari cu raspunsuri echivoce. Personal, Zarco, eroul delicvent de cartier, nu m-a cucerit, am empatizat mai mult cu Ignacio cel bine intentionat si usor naiv. Sunt insa sigura ca legile frontierei au fost atat de subtile uneori incat granita dintre lumini si umbre s-a pierdut si am ramas doar cu certitudinea ca e greu sa cochetezi cu trecutul periculos si sa iesi basma curata.

Reclame

5 gânduri despre „„Legile frontierei” – Javier Cercas

  1. Ce bine că citesc la tine recenzia asta!
    Am evitat să o citesc din aceleaşi idei preconcepute de care pomeneai la început. Aprop de asta, cele mai frumoase amintiri (cel puţin ale mele) sunt legate de cărţile de la care am avut atât de puţine aşteptări şi mi-au oferit atâtea…

    1. cartea e scrisa foarte misto, imi place stilul lui Cercas:) daca n-ai citit nimic de el, iti recomand „Viteza luminii”, eu am dat de ea intamplator si asa am ajuns apoi la „Legile frontierei”:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s