„Busola lui Noe” – Anne Tyler

busola-lui-noeAn aparitie: 2009
Autor: Anne Tyler
Categoria: Literatura Universala
Editura: UNIVERS
Nr. pagini: 238
Disponibilitate: in stoc la libraria online Libris
Pret: reducere de la 28,9 lei la 18,78 lei

Liam Pennywell , 61 de ani, proaspat somer, vaduv si divortat, trei fete la activ. Prima noapte in noul apartament inchiriat nu se termina prea bine. Fara sa stie exact ce s-a intamplat si cine l-a atacat, Liam se trezeste la spital cu o lovitura la cap, norocos ca traieste dar fara sa-si aminteasca circumstantele agresiunii. „Cel mai ingrozitor lucru despre pierderea memoriei era sentimentul ca pierzi controlul. Se intamplase ceva, ceva semnificativ, iar el nu stia cum se comportase. Nu stia daca fusese calm, sau speriat, sau furios. Nu stia daca actionase cu lasitate sau eroism.” – pag. 25
Fosta sotie, Barbara, impreuna cu ele 3 fiice, ii poarta de grija, ii menajeaza sentimentele si-l externeaza din spital cand el se simte mai bine. Liam nu e traumatizat, ci mai degraba deranjat de faptul ca memoria lui ii joaca feste cand vine vorba de nefericitul eveniment si ca femeile din viata lui nu-i inteleg dezorientarea si frustarea. Asa ca Liam, licentiat in filozofie, incepe sa-si puna intrebari si descopera cu stupoare ca viata lui e un amestec ciudat de tristeti si bucurii. Vaduv (dupa ce prima lui nevasta s-a sinucis lasandu-l cu un copil mic), divortat (casatoria cu Barbara merge un timp, au 2 fete impreuna dar dragostea dispare si intervine rutina), somer (dupa ce este disponibilizat cand se reduce numarul de clase din scoala), Liam descopera ca desi copiii il iubesc si-i cauta compania, nu e usor sa ajungi la maturitate si sa ai senzatia ca se putea mai bine. Intalnirea cu Eunice, o femeie mai tanara decat el, pare sa fie solutia. Dragoste la prima vedere. Se seduc reciproc, se descopera iar Liam se surprinde razand si bucurandu-se alaturi de simpatica (si maritata) Eunice.  Ce face Liam? Cu sau fara Eunice langa el, Liam decide sa ia viata in piept si doreste sa-si faca ordine in suflet, sa accepte esecurile si implinirile din trecut si sa-si doreasca sa traiasca cu bune si cu rele indiferent ce-i rezerva viitorul. Credea in a merge inainte  – o solutie aparent simpla dar care necesita o doza incredibila de curaj si acceptare de sine. O carte proaspata ca un nou inceput, scrisa pentru cei cu simtul umorului, pentru cei care inca mai viseaza si care nu uita ca micile bucurii de zi cu zi ne dau puteri nebanuite cand simtim ca ne pierdem busola.

Reclame

6 gânduri despre „„Busola lui Noe” – Anne Tyler

    1. pai si eu am ajuns la „Busola lui Noe” tot pentru ca citisem candva „Casatorie de amatori” si-mi placuse….cele doua carti sunt diferite ca subiect si stil, dar fiecare are farmecul ei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s