„Mandrie” – Pearl S. Buck

18911269Dupa ce Diana a povestit cu atata patos despre „Ogorul„, mi-a venit asa o pofta sa caut carti scrise de Pearl S. Buck. M-am si documentat si asa am descoperit ca autoarea a cunoscut succesul prin publicarea unor carti ca: trilogia The House of Earth („Casa de lut”), The Good Earth („Ogorul„), The Mother („Mama„) si East Wind, West Wind („Vânt de Răsărit, Vânt de la Apus„) si a castigat Premiul Nobel in 1938.  Eu am inceput cu „This Proud Heart” („Mandrie„), ceva mai putin cunoscuta si aclamata dar interesanta nu atat prin subiect, ci, mai ales, prin tema aleasa. Aparent, viata lui Susan incepe cu „Susan Gaylord se mărită”.  Asa vrea ea, chiar daca alesul inimii ei, Mark, nu e foarte convins c-o merita si ca ideea casatoriei e cea mai buna. Ea, o tanara mereu vesela, energica, careia ii placea sa munceasca („Era neliniştită, căci nu ştia ce să aleagă pentru mâinile acestea ale ei, cărora le plăcea să facă de toate. Îi plăcea tot ce vedea împrejurul ei. Aceasta fu faza când se decise să se mărite şi să aibă un cârd de copii.”), el – un tanar sfios, modest, magulit de atentia ei si dornic sa faca ceea ce se cuvine. Se plac, se iubesc chiar, iar ea crede ca mariajul lor va merge pe roate. Mark spune deseori ca:” Eu aş vrea ca tu sa faci întotdeauna, ceea ce pofteşti, răspunse el. Luminile blânde ale ochilor lui albaştri, tremurară sfioase. Eu nu sunt vrednic de tine, Susan, adăugă el. Ştiu foarte bine că aşa este. Familia mea nu este de seama ta – o ştiu şi asta. Şi tot aşa nici eu. Iar tu eşti cea mai frumoasă fată din oraş.
        — O, te rog, nu vorbi prostii! răspunse ea mulţumită. Ce sunt eu, decât fata unui profesor sărac?” dar deseori atitudinea lui nu-i este total pe plac: „Nu putea suferi sfiala aceasta în atitudinea lui, deoarece îl făcea să i se pară aproape respingător. Nu ar fi vrut nici să se mărite cu un bărbat, care alături de ea să se simtă mic şi umilit.”

Casatoria lor in America anilor ’30 porneste sub cele mai bune auspicii. Mark e sotul ideal, merge la job, isi iubeste sotia si copiii (George si Marcia) iar Susan are grija de gospodarie cu multa abnegatie, dereticeste prin casa toata ziua iar ocazional va castiga bani. Lucrarile din lut si apoi prilejul de a-l cunoaste pe maestrul David Barnes ii asigura un minim confort material si posibilitatea de a visa ca intr-o zi, candva, se va intretine din acest talent al ei. Orice persoana cu care intra in contact ii declanseaza un click si dorinta de a o imortaliza: „„Ar fi un portret adorabil. În piatră – o ţeastă de stânca, cu ochii adânci, cu gura mare.” Moartea lui Mark, calatoria la Paris si apoi casatoria cu Blake sunt doar etape in formarea lui Susan. Prima ei expozitie nu trece neobservata iar criticii afirma ca lucrarile ei au un merit deosebit in conditiile in care „în sculptură posibilităţile femeilor sunt chiar de la început limitate”.

Nu stiu daca Susan chiar a avut succes si daca a ajuns sa fie recunoscuta. Cartea nu ofera aceste detalii si se concentreaza mult mai mult pe anii de formare ai lui Susan. Pot doar intui ca Susan a fost o aparitie pentru acele vremuri. Talentul ei neobisnuit, dorinta ei de a a se afirma au frapat si au ingrozit in egala masura opinia publica si pe cei dragi. Ea va uita suferinta, pierderile din trecut, esecurile, va ignora parerile criticilor de arta si se va trezi dimineata dorind doar sa creeze. Cartea e concentrata tocmai pe starea de conflict in care se simte Susan, ea stie ca e talentata si poate face lucruri remarcabile dar asta inseamna sa-si neglijeze familia si sa nu fie ca celalalte femei.

In adâncul fiinţei ei, totul dura. Poseda şi astăzi, tot ce posedase în viaţa de până acuma. Totul. căminul pe care şi-l clădise împreună cu Mark, moartea lui Mark, dragostea impetuoasă şi pătimaşă a lui Blake, datorită căreia se trezise într-ânsa conştiinţa de femeie, copiii – toate acestea vor dura întotdeauna, căci erau tezaurul ei de experienţe pe care-şi întemeia viaţa, viaţa ei care întrecea cu mult capacitatea trupului trecător.”

O carte agreabila, placuta dar usor plictisitoare pe alocuri. O poveste aparent simpla, frumoasa, duioasa a unei femei care parea naiva dar care era plina de pasiune si de sentimentul datoriei.

Reclame

8 gânduri despre „„Mandrie” – Pearl S. Buck

  1. Pearl S. Buck are o poveste de viata fabuloasa. A trait in China inca din anii copilariei, unde tatal ei era misionar. A ramas fascinată de aceasta tara, chiar daca, odata cu venirea comunistilor, a fost „exilata” in America natala. In opera ei se regasec multe influente ale tarii pe care a indragit-o atat de mult. Pe mine m-a fermecat in adolescenţă East Wind, West Wind (Vânt de Răsărit, Vânt de la Apus), am devorat acum cativa ani trilogia „Casa de lut” (The House of Earth), iar acum putin timp cartea dedicata tatalui ei, activitatii acestuia in China, Inger luptator.
    Anchee Min, o scriitoare chineza emigrata in SUA, a scris o biografie-beletritrica a lui Pearl S. Buck, Perla Chinei.

    1. waw, cate stii!:) „Mandrie” e prima carte scrisa de aceasta autoare si citita de mine. sigur ca auzisem de ea dar nu mi-a ajuns in fata ochilor. chiar daca am inceput cu aceasta carte care nu m-a impresionat foarte tare, am stiut de la bun inceput ca nu se numara printre cele mai reusite. chiar mi-am propus sa abordez romanele ei si legat de tot ce-am vorbit pana acum si „Perla Chinei” de Anchee Min.

  2. Bineinteles ca si sotia mea a citit acest autor femeie (romanul Mama). I-a placut. Eu nu am sa citesc din principiu aceasta carte, ci ma voi multumi cu ce mi-a povestit ea, plus cronica pe care tocmai am citit-o aici.

  3. Gabriel, Pear S. Buck nu e o autoare pentru femei. Trilogia „Casa de lut” are in prim-plan barbati. Este uimitor cum o americana a putut scrie cu atata… ardoare despre China. Premiul Nobel (una dintre primele femei care a obtinut distinctia) e o distictie care o recomanda.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s