„Darul ploii” – Tan Twan Eng

Ma indepartez. Incet, dar sigur. Asemenea unui marinar care priveste cum dispare tarmul de unde a plecat, imi privesc si eu trecutul estompandu-se. Desi inca arde inlauntrul meu, viata mea dinainte se transforma din ce in ce mai mult in pumnul de cenusa al amintirii.
Jean-Dominique Bauby – „Scafandrul & Fluturele”

Asa incepe cartea „Darul ploii„, nominalizata pentru premiul Man Brooker Prize. Autorul ei, Tan Twang Eng, s-a folosit de doua intrebari cu care s-a jucat de-a lungul celor 630 de pagini: pana unde merge increderea si loialitatea in alta fiinta umana? Poti iubi pe cineva chiar daca nu esti intru totul de acord cu actiunile lui si consideri ca faptele acestuia nu se pliaza pe principiile tale? Philip se lupta cu aceste dileme iar nehotararea si neinspiratele lui alegeri au consecinte dramatice. Toate alegerile lui, toata rusinea si durerea care i-au marcat destinul, au fost influentate de doua persoane dragi lui: pe de o parte, tatal lui, Noel Hutton – un englez stabilit in Penang, afacerist de succes, om cu principii si administrator al intreprinderilor Hutton, iar de cealalta parte, Hayato Endo (Endo-san), un diplomat de origine japoneza care se stabileste pe insula detinuta de clanul Hutton. Philip e un copil singuratic si interiorizat (mama lui, de origine chineza, murise cand el avea 7 ani) care isi iubeste tatal si fratii vitregi dar simte ca nu face parte total din aceasta familie. Statutul lui de corcitura nu-l ajuta nici la scoala, este ridiculizat de colegi si atunci se autoizoleaza. Toate acestea au contribuit la impactul spectaculos resimtit la intalnirea cu Endo-san. Lectiile de aikido, lungile conversatii si cunoasterea impartasita de Endo-san il marcheaza pe baiatul de 9 ani. Nici macar cand descopera ca mentorul lui este spion japonez, Philip nu poate rupe legatura cu sen-seiul sau. Razboiul ajunge si-n Penang iar Philip se va angaja in administratia japonezilor ocupanti din dorinta de a-si ocroti familia. Totusi, el nu poate accepta cruzimea si faptele odioase ale japonoilor, asa ca va fi si informator al tridelor chineze salvand astfel multe vieti. Philip e un amalgam ciudat, un amestec de lasitate si resemnare cu devotament si loialitate dusa la extrem. Prietenia lui cu Endo-san are un pret teribil, japonezii se vor razbuna pe familia lui iar Philip va fi urat de o mare parte a populatiei bastinase din Malaya care-l percepe ca fiind un tradator. Prietenul Kon moare in bratele sale iar tatal sau, Noel Hutton se sacrifica pentru Philip. Eroul este capabil de o mare noblete sufleteasca (el va risca in secret pentru a salva cat mai multi oameni de brutalitatea invadatorilor) dar are si esecuri ale spiritului si va fi nevoit sa poarte responsabilitatea pentru raul comis. Mai greu mi-am lamurit impresiile despre Endo-san, o personalitate ce aspira la armonie si iubire dar e capabil de tradare, manipulare si inconsecventa. Noroc ca „Darul ploii” e fictiune istorica, caci de-ar fi fost inspirata din fapte adevarate, as fi fost categoric depasita de atata tragedie si rasturnari de situatie demne de scenariile hollywood-iene.

Anunțuri

3 gânduri despre ”„Darul ploii” – Tan Twan Eng

  1. silver price zice:

    „Darul ploii“ aparţine atât unei tradiţii, construită de Joseph Conrad, Somerset Maugham, Graham Greene şi J.G. Ballard, cât şi actualităţii ori chiar unei mode lansate în ultimii ani prin câteva titluri cu mare succes de public – „Fabrica de mătase“ de Tash Aw, „Profesoara de pian“ de Janice Y. K. Lee, „Pictoriţa din Shanghai“ de Jennifer Cody Epstein (traduse la noi prompt în colectţia Raftul Denisei, Editura Humanitas fiction). In mod uimitor, un scriitor reuşeşte să le reunească în romanul său de debut.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s