„Visul celtului” – Mario Vargas Llosa

Mario Vagas Llosa spune despre Roger Casement: „He is a man without any trace of self-interest, without any political or professional ambition. He was extraordinarily generous. He had a set of values that were both very strict and based on solidarity. At the same time, there is the man who appears in the diaries, the mysterious Roger Casement. We do not know how much of himself we put into those diaries, or whether they were also a fantasy, a fiction through which he attempted to fill the emptiness of his life … He was a hero, of course; he was a man of admirable courage, of extraordinary moral conviction, who had the tenacity to live this secret double life. But he was also a weak person, whose body was sometimes at odds with values he espoused. He evidently could not contain or restrain certain behaviours, and this, I think, is what makes him a tragic hero, a hero who generates discomfort among even those Irish nationalists who would otherwise have identified with him more readily.”

visul_celtuluiRoger Casement e condamnat la moarte pentru inalta tradare. Lucru uimitor daca tinem cont de faptul ca vorbim de un personaj reprezentativ al Marii Britanii, innobilat de insusi George al 5-lea. Cum se face ca ajunge sa ajunga judecat, considerat tradator, incarcerat si apoi omorat? Destinul lui face subiectul acestei carti-document, presarata cu multe detalii istorice si referiri la evenimente marcante.
Nascut in Dublin, Roger Casement (1864-1916) are parte de o copilarie fericita pana la moartea mamei lui. Tatal se instraineaza de proprii copii iar Roger ajunge sa fie crescut de rude. Se incadreaza de tanar la o companie maritimă în Liverpool pentru putin timp. Tocmai stabilise ce-si dorea cel mai mult in viata: sa ia parte la o expeditie condusa de cel mai faimos aventurier de pe pamantul african, Henry Morton Stanley. Ajunge apoi in serviciul diplomatic britanic si accepta cu entuziasm oferta de a pleca in Africa pentru a verifica la fata locului daca erau adevarate denunturile despre nelegiuirile comise de regele Belgiei, Maiestatea sa Leopold II, impotriva bastinasilor din Congo. Din pacate, dorinta lui de a participa la civilizarea populatiei bastinase din Congo se va transforma intr-o crunta dezamagire. Europenii dau dovada de violenta si brutalitate impinsa la maxim. Casement va lua cunostinta si/sau va asista neputincios la torturi, violuri, cruzimi inutile, barbati si femei inchisi si suspendati in custi, marcati cu focul sau cu cutitul, iar Raportul scris de el va zgudui lumea civilizata. Statul liber Congo revine statului belgian iar eforturile lui sunt recunoscute: monarhul englez il decoreaza. Pentru Casement acest lucru nu inseamna mare lucru, el nici macar nu se va prezenta la ceremonie, dar pentru prima data va constientiza ca nici Irlanda nu este stat liber, ci doar o colonie a Marii Britanii. Din acest moment, pentru Casement incepe lupta pentru independenta Irlandei, o lupta care insa se va sfarsi tragic: el se alia cu tovarasi care il vor trada, Irlanda insasi nu va castiga nimic iar Casement va fi judecat pentru inalta tradare (cere ajutorul autoritatilor germane pentru a pregati Rebeliunea Pastelui), condamnat la moarte si spanzurat.

Congo e peste tot” afirma Casement si cand ajunge peste cativa ani in jungla amazoniana. Dupa experienta cu Congo, Casement va petrece cativa ani in Bazilia in functia de consul britanic. Apoi el va face parte dintr-o comisie care trebuia sa cerceteze  modul cum erau tratati  indienili putumayo din Peru de către reprezentantii Peruvian Amazon Company – o companie condusă de Julio C. Arana plus asociati englezi. Si aici exista tortionari care violeaza, taie urechi, maini si picioare, le omoara copiii daca indienii nu aduc cota de cauciuc la timp. (oricum, cota stabilita era atat de mare incat le era practic imposibil sa reuseasca s-o aduca). Casement nu ezita sa spuna adevarul si sa- l publice in cartea „Cartea albastră”. Ca urmare, criminalii vor fi deferiti justitiei, in Putumayo va fi infiintata o misiune catolica si, ca urmare a scandalului, Peruvian Amazon Company falimenteaza.

Sir_Roger_CasementRoger Casement e un erou plin de contradictii, un amestec de patriotism si naivitate al carui singur mare scop este emanciparea Irlandei. Pentru aceasta va suferi de diverse boli (conjunctivita, hemoroizi, malarie, paludism, artrita), viata personala e plina de singuratate si de aventuri ocazionale (se banuieste ca controversatul Jurnal negru nu e inspirat de realitate, acolo erau descrise doar fanteziile homosexuale izvorate din imaginatia lui bogata) iar Irlanda insasi ii va recunoaste meritele mult mai tarziu. Personalitati ca Sir Arthur Conan Doyle, poetul WB Yeats, dramaturgul George Bernard Shaw l-au sprijinit si au pledat pentru clementa in cazul Roger Casement. Dincolo de stufoasa munca de documentare, Vargas Llosa face aici un adevarat tur de forta. Cititorul e purtat din Irlanda in Congo,  Brazilia, Peru, Anglia, Germania şi inapoi in Irlanda caci acesta a fost Sir Roger Casement: dincolo de toate contradictiile, dincolo de toate greselile pentru care a platit scump, el a fost cetatean irlandez. Pana in ultima clipa.

Reclame

8 gânduri despre „„Visul celtului” – Mario Vargas Llosa

  1. În ciuda studiului intens, până şi lui Llosa îi scapă anumite detalii din istoria învolburată a Irlandei. Exemple: „Oricât de ireală şi de iraţională a fost lupta revoluţionarilor irlandezi, trebuie totuşi să fi fost atât de frumos şi exaltant momentul în care Patrick Pearse a citit manifestul care proclama republica şi, fără nicio îndoială, toţi cei prezenţi acolo au plâns şi au simţit că le tresaltă inima. Chiar dacă pentru numai şapte zile, visul celtului prinsese viaţă: Irlanda, ieşită de sub ocupaţia britanică, fusese o naţiune independentă“ (pag. 272).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s