„Copilul furat” – Ian McEwan

Fiecare stătea ghemuit peste propria sa pierdere, lăsând loc resentimentelor nerostite să crească”(pag.32)

copilul-furat

An aparitie: 2005
Autor: Ian McEwan
Categoria: Literatura Universala
Colectie: BIBLIOTECA POLIROM
Domeniu: Literatura engleza
Editura: POLIROM
Nr. pagini: 344
Pret: 27,5 lei 25,3lei
Disponibilitate: libraria online Libris

Stephen Lewis este un altfel de erou: el nu se lupta cu monstri, nu salveaza prea-frumoase din situatii dificile, el nu e tipul atotstiutor care gaseste solutii destepte cand lumea e supusa la incercari multiple. Nu, el are parte de o suferinta personala, profund umana, care ingrozeste orice parinte: intr-o zi banala, in timp de face cumparaturi la supermarket, isi pierde fetita de 3 ani. Kate e un copil normal, iubit de ambii parinti, iar dispatia ei brusca si ireversibila din viata lor le afecteaza destinele in mod dramatic. Stephen incearca sa depaseasca momentul, se afunda in munca si bautura iar sotia lui se autoizoleaza, pleaca de-acasa si incearca sa se obisnuiasca cu pierderea fiicei sale. Casatoria lor pare ca se destrama caci disparitia unicului copil nu-i uneste, dimpotriva, fiecare se afunda in suferinta personala si nu gasesc consolare unul in bratele celuilalt. Ian McEwan atinge astfel un subiect mai mult decat sensibil: evenimentele traumatice din cadrul unei familii sunt adevarate pietre de incercare pentru rezistenta cuplului iar reactiile lor sunt uneori exact invers decat te-ai astepta (orice trauma din familie nu uneste adultii, dimpotriva, pare ca ii separa). Julie se retrage intr-o zona izolata din Kent iar Stephen incearca cu disperare sa scrie (culmea, carti pentru copii) si sa sa se impace cu ideea ca Kate nu mai revine acasa. Astfel de momente oscileaza cu scenele cand Stephen viseaza cu ochii deschisi ca isi va gasi fetita iar viata lor ca familie va fi armonioasa ca-n timpurile bune. Cartea, scrisa pe un ton trist, este plina de detalii si de fire narative care diseaca multe probleme actuale: copilaria influenteaza personalitatea adultului, politia nu are resurse destule pentru a rezolva toate dramele umane, sistemul de invatamant are lacune evidente, guvernul nu se implica destul, serviciile publice abia functioneaza. Daca pe alocuri lectura mi s-a parut usor fortata si vag plictisitoare, trebuie totusi sa spun ca m-am bucurat de cateva pasaje cu adevarat fermecatoare. Este greu de citit aceasta carte de catre un parinte de copil mic dar finalul optimist si aparitia unui bebelus in cuplul Stephen-Julie face lectura mai usor de ingurgitat si induce ideea ca  providenta compenseaza pierderile si echilibreaza . Este clar ca copilul furat, Kate, nu se mai intoarce acasa, dar instinctul de supravietuire primeaza si face viitorul suportabil. Ceea ce parea a fi o incantatie a Durerii, s-a transformat intr-un omagiu adus dragostei si memoriei afective.

Era mai mult decat un obicei, caci de un obicei te poti dezbara. Ceea ce facea el pornea dintr-o dispozitie profunda, ale carei contururi experienta le gravase adanc in caracter. Nu se putea numi cautare, desi odata, chiar pentru multa vreme, fusese o vanatoare obsesiva. Dupa doi ani ramasesera numai vestigii ale ei; acum se preschimbase intr-un alean, o foame seaca.

Cresterea lui Kate devenise insasi esenta timpului. Cresterea ei fictiva, produsul unei dureri obsesive, nu era numai inevitabila – , ci si necesara. Daca nu-si imagina existenta ei continua, Stephen era pierdut, timpul s-ar opri in loc. El era tatal unui copil invizibil.

Varianta in engleza a romanului, „The Child in time„, o gasiti la aceeasi librarie online.

Reclame

Un gând despre „„Copilul furat” – Ian McEwan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s