„Placerile barbatilor” de Kate Williams

Kate Williams si Placerile barbatilor Autor: Kate Williams
An aparitie: 2012
Categoria: Literatura Universala
Editura: POLIROM
Format: 200×130
Nr. pagini: 420
Disponibil: librarie online Libris

Tocmai ce-am terminat aceasta carte ca trebuie sa va si spun cateva cuvinte despre ea. Pentru inceput, doresc sa fac precizarea ca nu este genul meu, prefer lecturile mai realiste si mai credibile dar am ales „Placerile barbatilor” pentru afirmatia celor de la The Times:” Cu o intriga asemenea unei panze de paianjen si o atmosfera in care tensiunea corzilor narative merge mana-n mana cu suspansul creat de personaje, Placerile barbatilor ofera prospetimea si plinatatea unei epoci victoriene trecute prin sita deasa a pastisei.”Placerile barbatilor Din punctul meu de vedere, succesul cartii se datoreaza armonioasei impletiri dintre suspansul unui thriller autentic si atmosfera infricosatoare egala cu „furie-violenta-sange-groaza-malefic.” Cartea te trimite in Londra anului 1840, mai precis in cartierul rau famat din East End, avand ca protagonisti doua personaje insolite:

  • Domnisoara Catherine Sorgeiul in varsta de 18 ani, cu o copilarie zbuciumata si marcata de disparitia/moartea fratelui sau mai mic, Luis. Catherine traieste cu sentimentul vinovatiei, crede ca are un rol important in lipsa fratelui si ulterior in moartea parintilor. Dupa tot felul de tratamente in institutii de profil ajunge in casa ciudatului ei unchi cu care are o relatie complicata ale carei fundatii le intelegem pe ultima suta de metri a romanului;
  • Barbatul-corb, criminal in serie, atras in mod obsesiv de tinere fete cu parul frumos si de ale carui actiuni e speriata toata populatia Londrei. Legatura dinte Caherine si acest barbat tine de domeniul fin al psiho-analizei: Catherine nu-i cunoaste identitatea dar crede ca intuieste faptele acestuia, merge pe urmele lui, sfarsind prin a fi urmarita si devenind potentiala victima a acestuia.”Cred ca am o intuitie speciala.Vad drept in miezul lucrurilor atunci cand altii nu stiu ce sa creada.. Uneori, cand ma aflu in mijlocul unor oameni care se aleaca asupra unei enigme, trebuie sa-mi musc limba ca sa infranez violenta cu care raspunsul pe care il cauta cu totii imi reverbereaza in minte. M-am obisnuit cu neincrederea cu care sunt privite manifestarile de geniu.” – pag. 104. Catherine e convinsa ca intelege filozofia barbatului-corb, ca doar ea poate comunica cu acesta si plina de curaj vrea sa descopere adevarul. Intr-o cautare stranie si intunecata, plina de amintiri false si de ganduri sumbre, eroina intra intr-un puzzle complex, derutant din care va iesi victorioasa. Ea gaseste raspunsuri la intrebari complicate legate de identitatea barbatului-corb dar si de viata ei si-si construieste o identitate falsa dar placuta la finalul cartii. Cateva fragmente aici.

Parerea mea: Naratiunea decurge rapid dar are dese ruperi de ritm, mare parte a actiunii e redata de Catherine iar restul e formata din fragmentele povestite de diverse personaje, unele chiar episodice. Ma gandesc aici la victimele barbatului-corb, la servitoarea Grace Starling si la domnisoara Edwarda. Aceasta tehnica tocmai o intalnisem si la Isabel Allende cu a ei „Insula de sub mare„. Totusi, desi ar fi trebuit sa fiu familiarizata cu acest stil, am avut momente de deruta si confuzie care m-au obligat sa reiau anumite fragmente. Vreau sa spun ca lectura nu e neaparat greoaie dar presupune concentrare si o buna stapanire a detaliilor. Singurul minus imo este faptul ca lipseste o motivatie plauzibila a faptelui criminalului – nu mi-e indeajuns faptul ca a fost dezamagit in dragoste (cati nu sunt si nu ajung criminali din acest motiv!). Premisa este indoielnica: stia ca obiectul initial al afectiunii lui este o banala prostituata, asa ca fidelitatea si profunzimea sentimentelor nu puteau fi punctul ei forte.  Kate Williams a lasat aici lucrurile nelamurite dar cand vine vorba de placerile barbatilor noi, femeile, nu le intelegem in totalitate!

Per total: Kate Williams a scris un roman de debut cu influente gotice, cu dezvaluiri imprevizibile, cu pasaje pline de pasiune lesbiana, cu dese trimiteri la viata reginei Victoria si cu o eroina ciudata, framantata dar care se incadreaza perfect intr-un roman  istoric care mi-a solicitat interes, uimire si multa, multa atentie (cred ca trebuie sa-l recitesc mai la rece deoarece inca simt ca anumite detalii, fineturi mi-au scapat).

Kate Williams prezentandu-si cartea aici.
Coperta in variata originala:The pleasures of men

Reclame

4 gânduri despre „„Placerile barbatilor” de Kate Williams

    1. Funny thing, making binding, it seems like such a tedious job before I begin and then I really enjoy it. Actually I find it quite a saityfsing part of quilting!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s